Riina Jokinen

Toivon vaikeita aikoja

Keskittyessäni, että askeleeni osuvat polulla risteilevien kantojen väleihin, kuuntelin kuinka hän kertoi tarinaansa. Minulle melko vieras ihminen, josta oli yhtäkkiä tullut ihmeellisellä tavalla tuttu. Ihminen, joka tekee äärettömän pyytettömästi ja sitoutuen työtään osana tiimiä ja osastoa, organisaatiossa.

Tarinassa oli kollegoita, joita ei kiinnostanut mikään ja niitä joita kiinnostaa kaikki mikä liittyy heidän omaan menestykseensä. Heitä oli liikaa. Sitten siinä oli niitä jotka olivat yrittäneet ja lähteneet. Turhia organisaatiotasoja ja sementoituja päällikköpaikkoja vilisi virkkeissä. Sellaisille ihmisille rakennettua suojamonttuja, joille ei pitäisi antaa valtaa ensinkään. Jotka ovat ensin organisaation puolella.

Nyt saatat ajatella, että niinhän kuuluukin olla. Että kyllä lopulta kaikki palvelevat ”yhteistä”. Mutta organisaatio elää yksilöistä, eivätkä he ole ehtymätön virta. Minä en siis usko organisaatioon.

Arvot ovat vale

Kun tultiin mäen huipulle,  päästiin tarinan surullisimpaan kohtaan. Yritys jossa tämä ihminen työskenteli vaikutti ulkoapäin oikein kelpo firmalta. Mutta taas sain kuulla sen saman. ”Ei meidän arvot pidä paikkaansa”. Hän kertoi kuinka oli intoa puhkuen aloittanut joitakin vuosia sitten tehtävässään, onnistunut siinä erinomaisesti, saanut asiakkailta kiitosta. Mutta kukaan ei ollut ollut kiinnostunut tuloksista. Nii-in! Kelaa! Niillä ei tuntunut olevan väliä. Kukaan ei myöskään ollut kiinnostunut antamaan tälle tekemisenhimoiselle ihmiselle polkua.

Hän kertoi sen sijaan palkintojen tulevan jonkin tyhjänpäiväisen asian hallitsemisesta tai hallinnollisesta roolista. Hän kertoi miten hänen haaveensa työnsä kehittämisestä oli haudattu siihen, kuinka tekemistä ei saisi muuttaa tai että itsensä kehittäminen oman tehtävän ulkokaarella oli turhaa. Miten saattoi olla mahdollista, että kukaan ei tahtonut tuloksia? Kai meni liian hyvin.

Mietin, että tuolla reseptillä on aina pyöritetty ihan kannattavia firmoja. Ja tullaan aina pyörittämään. Jossain vaiheessa kai on helppoa eksyä tuolle polulle. Kun menee hyvin.

Toivottavasti meillä on aina vähän vaikeaa.

Jutellaanko?

Juodaan vaikka kahvit ja kerro,
kuinka voimme auttaa sinua.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.